Η μετάβαση  στο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ωρίμανση και την εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών και για πρέπει να  ιδιαίτερη βαρύτητα στην ομαλή έκβαση της πορείας αυτής. Το βήμα από το ένα επίπεδο εκπαίδευσης στο άλλο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το παιδί, αλλά όλα τα πρόσωπα και τους φορείς που εμπλέκονται με αυτό, καθώς και στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις που θα βοηθήσουν το πρωτάκι σας να ενταχθεί ομάλα στην νέα βαθμίδα εκπαίδευσης.

  • Χρήσιμο θα ήταν να διηγηθείτε  μια ιστορία για ένα παιδί που γνωρίζεται και  που ξεκινάει το σχολείο ή να αφηγηθείτε τη δική σας πρώτη φορά στο σχολείο. Και φυσικά να ικανοποιήσετε όλες τις απορίες που θα προκύψουν στο τέλος της ιστορίας.
  • Φροντίστε ώστε να γίνουν  μαζί με το παιδί και με χαρά,  όλες οι προετοιμασίες που χρειάζονται για τη νέα σχολική χρονιά.  Αγορά της σάκας , των τετραδίων κλπ.
  • Από νωρίς θα πρέπει να εξηγήσετε  στο παιδί σας πώς να κάνει ερώτηση σηκώνοντας το χέρι του.
  • Προσπαθήστε να είστε φυσικοί και συγκρατημένοι στη συμπεριφορά σας, σχετικά με την έναρξη της Α΄ Δημοτικού, ώστε να μην του μεταδώσετε εκνευρισμό και ανησυχία.Αποφύγετε εκφράσεις, είτε προς το παιδί είτε προς τρίτους. «Άσε, φέτος αρχίζουμε σχολείο και μας περιμένει δύσκολη χρονιά», «τέρμα αυτά που ήξερες, ούτε τηλεόραση, ούτε παιχνίδι, φέτος άλλαξαν τα πράγματα θα έχεις διάβασμα και υποχρεώσεις», αυτά και άλλα παρόμοια κάθε άλλο παρά το επιθυμητό αποτέλεσμα θα φέρουν.
  • Πληροφορήστε  το παιδί για τις νέες του υποχρεώσεις, αλλά με μια αισιοδοξία και πίστη ότι θα τα καταφέρει και αυτό θα πρέπει να γίνεται σε κάθε βήμα που κάνει. Η αισιοδοξία, η ενθάρρυνση μαζί με την συχνή επιβράβευση αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας και της ευτυχίας.
  • Περάστε το μήνυμα στο παιδί πως το σχολείο είναι δική του υπόθεση όπως ακριβώς δική σας υπόθεση είναι η εργασία σας και ότι εσείς θα είστε δίπλα του αν σας χρειαστεί.
  • Βοηθήστε το να γνωρίσει κάποιους από τους μελλοντικούς συμμαθητές του. Μπορείτε να τους καλείτε στο σπίτι και φροντίστε να πηγαίνετε και εσείς στο σπίτι συμμαθητών του.
  • Μην καθυστερείτε να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο. Λίγα λεπτά φαντάζουν αιώνας όταν το παιδί αισθάνεται ανασφάλεια και ειδικότερα το πρώτο διάστημα.
  • Μερικά παιδιά θέλουν να πουν τα πάντα για τη μέρα τους στο σχολείο. Βρείτε χρόνο για αυτό. Ακούστε με προσοχή χωρίς να κάνετε πολλές ερωτήσεις όπως θα θέλετε να σας ακούει και εκείνο. Δώστε το παράδειγμα και να θυμάστε συχνά τα παιδιά δεν μιλούν όταν εμείς οι ενήλικες θέλουμε αλλά μιλούν όταν είναι έτοιμα.
  • Απαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού σας με ειλικρίνεια και δώστε του να καταλάβει ότι το σχολείο είναι μία μικρή κοινωνία μέσα στην οποία θα βιώσει όλα τα συναισθήματα: τη χαρά, τη λύπη, κλπ