Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν… || 200 χρόνια μετά την Επανάσταση

« Άκρα του τάφου σιωπή…». Μόνο ο παφλασμός του κύματος, ένα παιδί, ένας γυμνός βράχος που κείτεται στη θάλασσα κι ένα εκκλησάκι λευκό… Τοπίο λιτό… Ελλάδα του Σολωμού, του Ρίτσου, του Ελύτη. Το παιδί κοιτάζει ψηλά, τα απομεινάρια της σημαίας που κουρέλιασε ο άνεμος… Δε θρηνολογεί, δεν γκρινιάζει, δεν εκστομίζει «κορώνες» για το ποιοι ήμαστε κάποτε εμείς οι Έλληνες και για το πώς  καταντήσαμε… Απλώς δρα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, δένοντας και υψώνοντας μια καινούργια σημαία στη θέση της παλιάς. Και τότε η σιωπή σπάει… 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η πίστη σε  ό,τι μας έθρεψε πηγαίνει χέρι-χέρι με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

»Γιατί ταινία μικρού μήκους  ;
Μέσα από τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους, οι μαθητές αντιμετωπίζουν την εικόνα σαν αισθητική πραγματικότητα, σαν τέχνη και εν τέλει ανακαλύπτουν το νόημά της. Στα λίγα λεπτά διάρκειάς της συμπυκνώνονται ιδέες, μηνύματα και νοήματα. Όταν μεταφέρεται σε σχολικό πλαίσιο, η δημιουργία της αποτελεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία όλων των γνωστικών αντικειμένων, μια και η ολοκλήρωσή της προϋποθέτει γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες, μουσική δημιουργία και εικαστική έκφραση, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα στη μαθησιακή διαδικασία. Αρχικά κινητοποιείται το ενδιαφέρον των μαθητών, προωθείται η ερευνητική μάθηση και αναπτύσσεται η ιστορική φαντασία. Επιπλέον καλλιεργείται η κριτική σκέψη και προωθείται η άσκηση της δημιουργικότητας. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέους τρόπους διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η σύνδεση του σχολείου με το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Έχοντας λοιπόν στα χέρια μας ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά εργαλεία της εποχής μας, τον κινηματογράφο, γινόμαστε άμεσα πομποί και δέκτες ηθικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και ιστορικών μηνυμάτων. Γιατί ταινία με θέμα την επέτειο 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 ;
Η εστίαση στην σπουδαιότητα της ιστορίας ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής μας και στο έντονο ενδιαφέρον των παιδιών για το επίκαιρο αυτό ζήτημα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην υπεράσπιση αξιών όπως της ειρήνης, της ελευθερίας και της ενότητας.
 Στόχοι της ταινίας αποτελούν: 
– Η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση, ο προβληματισμός και η ενεργοποίηση των μαθητών σχετικά με τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
– Η καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της ενότητας.
– Το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την αναζήτηση πηγών γνώσης σε αυτήν.  Θερμές ευχαριστίες.  —
Φώτιος ΜπερδέκληςΜed. Εκπαιδευτικός ΠΕ70 

Αφήστε σχόλιο