Τους Τρεις Ιεράρχες- Προστάτες των Γραμμάτων τιμήσαμε σήμερα με εκδηλώσεις εντός κάθε τάξης , εκκλησιασμό και Αρτοκλασία.

Την ονομασία Τρεις Ιεράρχες έχουν τρεις άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστεως, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η γνώση και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος…».

Πώς ορίστηκε η γιορτή αυτή?

Είναι η εποχή που το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ελλαδικής Εκκλησίας και των συνακόλουθων αντιδράσεων αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα. Οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου, αλλά και Ελληνικού Βασιλείου και Ρωσίας είναι ψυχρές έως τεταμένες. Παράλληλα είχαν αρθρωθεί επιφυλάξεις για τον ρόλο του νεοπαγούς θεσμού του Πανεπιστημίου και το αν θα εκτόπιζε την Εκκλησία από τα εκπαιδευτικά πράγματα κι αν θα ήταν φιλικά προσκείμενος στη θρησκεία. Όπως επισημαίνει η Έφη Γαζή, η καθιέρωση της πανεπιστημιακής αυτής εορτής στα μέσα του 19ου αιώνα εγγράφεται στο πλαίσιο της «απόσεισης των κατηγοριών περί αθεΐας» στην «προβολή και του Πανεπιστημίου ως χώρου διαφύλαξης παραδοσιακών αξιών» και στη «σύνδεσή του με την αυτοκέφαλη Εκκλησία»[11]. Από την τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα «αδιάκοπη είναι η διασταύρωση της επίσημης Θρησκευτικής ζωής με την κοσμική Ελληνική ζωή»[12]. Και αυτό αποτυπώνει μεταξύ άλλων η καθιέρωση της συγκεκριμένης εορτής. (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82)

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης , εκπροσωπώντας το σχολείο μας , συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους και τη Διευθύντρια του σχολείου , συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο μικρό εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών το οποίο βρίσκεται στη γειτονιά του σχολείου μας.

Ευλογήθηκαν και οι Άρτοι που συνηθίζεται τέτοια μέρα στη μνήμη των Αγίων που είναι και προστάτες της γνώσης

Τους άρτους πρόσφεραν η οικογένεια μαθητών μας που έχουν το Αρτοποιείο Μανωλόπουλος στην Κεντρική λαχαναγορά της πόλης μας και τους ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτή την πράξη τους.