Την Τρίτη 15 Μαρτίου, οι Γ΄ και Δ΄ τάξεις του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Παραδοσιακό πολυχώρο Αρκαδιανή στο Ψάρι Γορτυνίας στην Αρκαδία και στη συνέχεια το Μουσείο Δημοτικής εκπαίδευσης που στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού.

Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πολυχώρου Αρκαδιανή όπου στεγάζονται μια παραδοσιακή επιχείρηση ζυμαρικών καθώς και ένα Λαογραφικό μουσείο με μια σειρά από εκθέματα εργαλεία του παρελθόντος και έφαγαν στο εστιατόριο.

Στην Αρκαδιανή παράγονται παραδοσιακά προϊόντα,. Υπάρχει ένα εστιατόριο που σερβίρει με απλή μαγειρική για κάθε εποχή με αγνά υλικά από τον ιδιωτικό λαχανόκηπο. Χρησιμοποιούνται οι ξυλόφουρνοι και όλα αυτά συνυπάρχουν με το Μουσείο Μαγειρικής με συλλογές παλιών βιβλίων-συνταγών και εργαλείων κουζίνας, επίσης και το Παλαιοβιβλιοπωλείο.

Στην αυλή οι μαθητές διασκέδασαν στο παραδοσιακό θεατράκι και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το παλιό σχολείο του χωριού. (https://arcadiani.gr)

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων του χωριού το κτίριο έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί εκθέματα από τη σχολική ζωή του παρελθόντος.

Στους χώρους του ανακαινισμένου παλαιού Δημοτικού Σχολείου και σε νέο κτήριο, «ξεδιπλώνεται» η ιστορία της Δημοτικής Εκπαίδευσης, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, μέχρι τη δεκαετία του ’80. Στο χώρο του νέου κτηρίου, το εκθεσιακό υλικό αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει: Ιστορία της Δημοτικής Εκπαίδευσης, σχολικό χώρο, σχολικό χρόνο, εκπαιδευτικό υλικό, εκπαιδευτικούς, διατροφή και υγεία, σχολείο «Πολιτική και Εκκλησία», αθλοπαιδιές και παιχνίδια, αγροτική κοινωνία και σχολείο.

Αφήστε σχόλιο