Τη Μεγάλη Τετάρτη νωρίς το απόγευμα γίνεται το Μεγάλο Ευχέλαιο όπου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Με αυτό τον τρόπο ευλογείται το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πιγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες. κάνοντας το σημείο του σταυρού. Έτσι, τους βοηθά να κάνουν καλές σκέψεις και με τα χέρια τους να κάνουν μόνο καλές πράξεις.

Το λάδι του Ευχέλαιου θεωρείται θεραπευτικό και οι γυναίκες το φυλάνε στο εικονοστάσι και αλείφουν το μέτωπο όποιου από την οικογένεια αρρωσταίνει για να διώξουν μακριά την ασθένεια.

Το βράδυ αρχίζει η λειτουργία του Μυστικού Δείπνου και μας θυμίζει τη βραδιά εκείνη που ο Χριστός κάθισε στο τραπέζι να φάει με τους μαθητές Του, αφού πρώτα τους έπλυνε τα πόδια για να τους δείξει ότι πρέπει κι αυτοί να είναι ταπεινοί. Επίσης τους έδειξε πώς να κοινωνούν με ψωμί και κρασί. «Αυτό είναι το σώμα και το αίμα μου» είπε. «Πάρτε να φάτε και να πιείτε όλοι από αυτό». Μόνο ο Ιούδας δεν έφαγε μαζί τους, γιατί αποφάσισε να πάει στους Ιουδαίους Αρχιερείς και να προδώσει τον Χριστό.

Μετά το Μυστικό ∆είπνο, ο Χριστός με τους έντεκα μαθητές του πήγαν στον κήπο της Γεσθημανής, όπου συνήθιζε να προσεύχεται. Ξαφνικά, ακούστηκαν φωνές. Ήταν οι Ρωμαίοι στρατιώτες που έρχονταν να συλλάβουν το Χριστό.

Μαζί τους ήταν και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού, που πρόδωσε τον δάσκαλό του, για τριάντα χρυσά αργύρια.

Αφήστε σχόλιο