Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες Καλή χρονιά με υγεία και τύχη αγαθή !

Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο στοχεύουν στην ενίσχυση και γενίκευση των ελέγχων. Επιγραμματικά, για τους μαθητές/τριες προβλέπονται τα παρακάτω

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές . Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο από τους μαθητές. Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς.

2.Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

3.Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, θα έχετε συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

4. Αν μαθητής/τρια είναι θετικός/ή στο Self test πρέπει άμεσα να γίνει Rapid test. Ακολουθείτε τη συμβουλή των γιατρών σας και του ΕΟΔΥ σχετικά με την απομόνωση και την επιστροφή του στο σχολείο. Φυσικά, το ίδιο άμεσα, ενημερώνεται από τους γονείς και το σχολείο.
Για τις επαφές/ συμμαθητές ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

ΗΜΕΡΕΣ1η μέρα2ημέρα3ημέρα4ημέρα5ημέρα
ΑνεμβολίαστοιRapid TestSelf TestSelf TestSelf TestRapid Test
Εμβολιασμένοι και νοσήσαντεςSelf TestSelf TestSelf TestSelf TestSelf Test

Στην πόλη μας θα διενεργούνται δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Μέγαρο χορού κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Καλαμάτας

5. Αν μαθητής /τρια είναι στενή επαφή με κρούσμα (εκτός σχολείου). Τι γίνεται όταν υπάρχει κρούσμα στο σπίτι.

Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.

Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Εφόσον είναι αρνητικό επιστρέφουν στο σχολείο.

Ερωτήσεις/Απαντήσεις

1. Τα σελφ τεστ είναι υποχρεωτικά και για τους εμβολιασμένους;

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

2. Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη ;

Αλλάζει πλέον η λογική του «σταυρού» και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

3. Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει?

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

4. Πότε αναστέλλει η λειτουργία μίας τάξης;

Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Σας θυμίζουμε πως:

Αν κάποιο παιδί έχει οποιαδήποτε αδιαθεσία, μην το στείλετε στο σχολείο.
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας και πάρτε οδηγίες, είναι ο μόνος ειδικός σε αυτήν την περίπτωση.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους και σε όλους τους χώρους του σχολείου.

Φροντίστε να έχουν τα παιδιά τουλάχιστον 2 μάσκες μαζί τους σε ειδικό σακουλάκι.


Μην αμελείτε να δηλώνετε τα αποτελέσματα των self tests στην πλατφόρμα μέχρι τις 7:30 π. μ. της μέρας που ο μαθητής/τρια προσέρχεται στο σχολείο. ,

Να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του σχολείου ώστε να ενημερώνεστε για οποιαδήποτε νεότερη ανακοίνωση.

Να ελέγχετε για τυχόν μηνύματα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο που πιθανόν να σας έχουμε στείλει από το σχολείο.

Ενημερωθείτε σχετικά και από τον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.minedu.gov.gr/news/51109-05-01-22-erotiseis-apantiseis-gia-ti-leitourgia-ton-sxoleion

Να είστε όλοι καλά και να θυμάστε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε.

Αφήστε σχόλιο