Μετράμε ενάμιση χρόνο από το πρώτο κρούσμα covid-19 στην χώρα μας. Το άγχος και το στρες , είναι μερικά από τα συναισθήματα που κυριαρχούν. Ο περιορισμός στις μετακινήσεις, τον κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων, πυροδότησαν ακόμη πιο πολύ το άγχος στους ανθρώπους. Μια χρονική περίοδος δύσκολη, με πολλές συναισθηματικές αλλά και οικονομικές αλλαγές.

Σε τέτοιες καταστάσεις οφείλουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Για να συμβεί όμως αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι νιώθουμε και ποια είναι η αίτια που το προκάλεσε. Το κυρίαρχο συναίσθημα των ημερών είναι το άγχος.

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές, όπως: σωματικά (διαταραχές ύπνου και σίτισης), συμπεριφορικά (μειωμένη διάθεση για εργασία ή δραστηριότητες, κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ, επιθετική συμπεριφορά) ή συναισθηματικά (φόβο, λύπη, θυμό).

Για την αντιμετώπιση αυτής της στρεσογόνου κατάστασης, αρκεί κανείς να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Έγκυρη ενημέρωση, από ειδικούς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του covid 19
  2. Υγιεινή διατροφή, άσκηση και ποιοτικός ύπνος
  3. Ενασχόληση με δραστηριότητες που ενισχύουν την θετική ψυχολογία και διάθεση του ατόμου
  4. Επικοινωνία με τα αγαπημένα πρόσωπα και έκφραση των συναισθημάτων σε οικία άτομα εμπιστοσύνης
  5. Σωστή οργάνωση του χρόνου, δημιουργώντας συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα
  6. Ελεύθερος προσωπικός χρόνος, όταν αυτό είναι εφικτό.

Είναι μια δύσκολη περίοδο, η οποία όμως είναι παροδική. Σκεφτόμενοι θετικά και εκμεταλλευόμενοι σωστά τον ελεύθερο χρόνο με την οικογένεια μας, ο χρόνος προς την κανονικότητα της καθημερινότητας μας, θα κυλήσει πιο ευχάριστα. Πηγή : www.moh.gov.gr

H Κοινωνική Λειτουργός του σχολείου

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Αφήστε σχόλιο